На 10 ноември 1919 г. е роден Михаил  Калашников-създател на

...
На 10 ноември 1919 г. е роден Михаил  Калашников-създател на
Коментари Харесай

Михаил Калашников – създател на най-масовото стрелково оръжие в света

На 10 ноември 1919 година е роден Михаил  Калашников-създател на най-масовото стрелково оръжие в света.
Той е Руски инженер-оръжеен конструктор, основател на най-масовото стрелково оръжие в света автомат „ АК-47 “, участник във Втората международна война,генерал-лейтенант.
Роден е в с. Куря, Алтайска губерния (днес в Алтайски край), РСФСР на 10 ноември 1919 година Михаил Тимофеевич Калашников е 17-то дете (от 18) в фамилията. Властите афишират фамилията му за кулаци (1930) и са изселени в Томска област. На 18-годишна възраст стартира работа в железопътното хранилище на гара (днес населено място от градски тип) Матай, Алматинска област, Казахстан.

През 1938 година е свикан на работа в Червената войска. Завършва курс за младши командири със компетентност механик-водач на танк и служи в танков полк в гр. Стрий, Лвовска област, Украйна. Там създава инерционен брояч за създадените изстрели на танково оръдие, приспособление за пукотевица с револвер през амбразура и уред за установяване моторесурса на танк. Изпратен е в Ленинград (дн. Санкт Петербург) за внедряване на изобретенията.

Работата му е прекратена от нападението на Германия против Съюз на съветските социалистически републики на 22 юни 1941 година Изпратен е на фронта като пълководец на танк с воинско звание старши сержант. През октомври 1941 година е ранен в борбата при Брянск. По време на лекуването си прави първите скици на автоматизирано стрелково оръжие. Пуснат е в домакински отпуск за възобновяване и на гара Матай с подръчни материали прави първия първообраз на картечен револвер. Изпратен е в Московския авиационен институт, евакуиран от Москва в Алмати, Казахстан. Там изготвя втория първообраз.

Преминава ускорено образование в конструкторско бюро в Подмосковието. Работи в оръжеен цех в гр. Ковров, Владимирска област. Там доразработва именития автомат „ АК-47 “ (1947). С него взе участие в неизвестен конкурс и печели 1-во място. От 1949 година работи в гр. Ижевск, където „ АК-47 “ е пуснат в всеобщо произвеждане (1949). Там сътрудничи с немския оръжейник Хуго Шмайсер (Шмайзер), основател на щурмовата пушка „ МР-43 “. Оръжията им си наподобяват на външен тип, само че имат друга структура. Тази версия се оспорва от редица историци, съгласно които АК-47 е създаден в реалност от екипа на Хюго Шмайзер в Ижевск в интервала 1946-48 като за основа е употребена автоматизираната карабина STG-44 Хюго Шмайзер получава позволение да напусне Съюз на съветските социалистически републики едвам през 1952г и на идната година умира от белодробно заболяване в Източна Германия.„ АК-47 “ става главно стрелково оръжие в Съветската войска. Прието е на въоръжение и в голям брой други армии. Многократно взе участие във военни дейности по света. На неговата основа той създава и картечница „ Калашников “. Участва в конструирането на серията ловни пушки „ Сайга “ въз основата на „ АК “.

Автоматът се създава в разнообразни модификации. По приблизителни данни са създадени 100 млн. броя, в това число и по лиценз в други страни. Завод „ Арсенал “ в Казанлък, България създава качествени „ АК-47 “ и последвалите модификации.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР